József, Bánk
-6 °C
0 °C

Összesen húsz kínzóhelyiséget találtak Fallúdzsában

MTI
2004.11.22. 00:00
Mintegy húsz kínzóhelyiséget találtak az amerikai katonák Fallúdzsában azóta, hogy november 8-án megkezdték a Bagdadtól nyugatra lévő város ostromát - közölte vasárnap egy amerikai tiszt.

Jim West őrnagy elmondta: a több épületben lévő kínzókamrákban rendkívül kegyetlenül bánhattak a szunnita felkelők foglyaikkal. A falak és a padlózatok vérrel szennyezettek. Valószínűleg több rabot meg is gyilkoltak. A feltételezések szerint a szélsőségesek ezeknek a házaknak az egyikében végezték ki Kenneth Bigley brit, valamint Jack Hensley és Eugene Armstrong amerikai túszaikat.

Az amerikai szakértők véleménye szerint a városban megbújt terroristák azon voltak, hogy rettegésben tartsák a lakosságot. Erre mutat az, hogy több helyiségben az embereket a falhoz láncolták. West őrnagy elmondta azt is, hogy mintegy ötven mecsetet a felkelők fegyverek raktározására használtak.

A Fallúdzsa elleni amerikai vezetéssel megindított átfogó támadásra Ijád Allávi iraki kormányfő adott parancsot, hogy a január végére tervezett választások előtt tisztítsák meg a várost a lázadóktól és a külföldről Irakba szivárgott szélsőséges iszlám harcosoktól.