Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Több tízezer albán tüntet Pristinában

MTI
2004.11.22. 14:23
Több tízezer albán tüntet Pristina központjába tiltakozva három egykori gerillaharcos hágai pere ellen. Az egykori albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjai által szervezett rokonszenvtüntetés egyelőre békésen zajlik, de egyre dagad a tömeg. A tiltakozók buszokkal és személygépkocsikkal érkeznek a megmozdulás helyszínére a tartomány minden részéből. A városközpontban megbénult a forgalom.

A koszovói békefenntartók tavaly februárban tartóztatták le, majd adták ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Fatmir Limajt, Haradin Balajt és Isak Musliut. Azzal vádolják őket, hogy 1998 nyarán koszovói szerb és albán polgári személyeket fogtak el, majd kínoztak és gyilkoltak meg egy fogolytáborban. Az egykori gerillák pere egy hete kezdődött.

A hétfői tüntetés résztvevői a három vádlott fényképeit tartják a magasba. A tüntetők szerint a három vádlott elleni per megbecsteleníti az 1998-99-ben vívott "szabadságharc" eszméit. A koszovói ENSZ-igazgatás engedélyezte a tüntetést.