Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Abbászt választotta elnökjelöltjének a Fatah

MTI
2004.11.22. 21:44
Mahmúd Abbász volt palesztin miniszterelnököt választotta jelöltjének hétfőn a Fatah mozgalom a januári palesztin elnökválasztásra - közölte egy palesztin tisztségviselő. A Fatah legfontosabb döntéshozó szerve, a központi bizottság hétfő este Rámalláhban tartott ülésén egyhangú döntéssel határozott arról, hogy Abbászt jelöli a Palesztin Hatóság elnöki tisztségére, amely Jasszer Arafat halála miatt üresedett meg - közölte a KB egyik tagja. A döntést elvileg még egy Fatah-testületnek jóvá kell hagynia, palesztin tisztségviselők ezt azonban puszta formalitásnak mondták.

Palesztin vezetők korábbi nyilatkozatai szerint a Fatahon belül már az Arafat november 11-i halálát követő napokban egyetértés alakult ki Abbász jelöltségéről, ám a gyászra való tekintettel ezt akkor még nem tették hivatalossá.

Abbász Arafat első miniszterelnöke volt 2003-ban, illetve hosszú időn át a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) helyettes vezetője. A PFSZ-t szintén Arafat vezette. A palesztin elnök halála után a PFSZ élére Abbászt választották meg. Ily módon ha Abbász győz a január 9-i elnökválasztáson, Arafat egykori tisztségei közül kettőt is ő tölt majd be.