Bernadett
-2 °C
4 °C

Bush elnök több titkos hírszerző ügynököt akar

MTI
2004.11.24. 18:18
George Bush amerikai elnök utasítást adott arra, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 50 százalékkal növelje titkos ügynökeinek és elemzőinek a számát. A hírszerző ügynökségnek az elkövetkező években újoncok ezreit kell toborozni és kiképezni a The Washington Post szerdai beszámolója szerint.

Az elnök arra is utasította Porter J. Gosst, a CIA új igazgatóját, hogy kettőzze meg a CIA kutatási-fejlesztési szakértőinek a számát, akik azon munkálkodnak, hogy a tudomány eszközeivel tegyék hatékonyabbá a terrorizmus ellen, illetve a tömegpusztító fegyverek elterjedésének a megakadályozásáért vívott küzdelmet. Megduplázzák a "küldetés-fontos nyelvekben" járatos, így az arabul beszélő ügynökök számát is.

A kormányra nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy orvosolja a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előzményeit kivizsgáló bizottság által a hírszerzés működésében az idén nyáron feltárt fogyatékosságokat. Így a több mint egy tucat amerikai hírszerző szervezet együttműködése, és a Porter J. Goss vezette CIA jelentős reform előtt áll.