Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Bush otthonába látogatott a spanyol király

MTI
2004.11.24. 23:52
Texasi otthonában látta vendégül szerdán az amerikai elnök János Károly spanyol királyt, miközben a tényleges politikai hatalmat birtokló spanyol kormányfő, José Zapatero a november 2-i amerikai választás óta nem tudta elérni, hogy telefonon is gratulálhasson George Bushnak újraválasztásához. A crawfordi látogatás az elnök legszorosabb szövetségeseinek és barátainak járó kivételes bánásmód jele.

A madridi miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a király üzenetet vitt Bush elnöknek Zapatero kormányfőtől. Az üzenet tartalmáról hivatalosan semmit sem közöltek, a spanyol sajtó szerint az a kétoldalú kapcsolatok javítását szorgalmazza. Zapatero felbosszantotta Bush elnököt azzal, hogy a tavaszi választáson aratott győzelme után hivatalba lépve rögtön kivonta a spanyol katonákat Irakból. Bush elnök november 2-i újraválasztása óta nem fogadta a spanyol kormányfő telefonhívását.

Bush elnök a királyi pár látogatásnak a politikai üzenetét firtató újságíróknak kijelentette, hogy "Spanyolország nagyszerű ország és jó barát".