Piroska
-2 °C
5 °C

Solana cáfolja, hogy titokban a Hamásszal tárgyalt

MTI
2004.11.25. 11:13
Titkos tárgyalást folytatott az Európai Unió által is terrorszervezetként megbélyegzett Hamász vezetőivel Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője - jelentette csütörtökön saját értesülésként a BBC.

Solana - amikor a londoni rádió szembesítette az értesüléssel - maga is elismerte, hogy "néhány hónapja" tárgyalt az izraeli terrorcselekményekért felelősnek tartott csoporttal, de azt nem árulta el, hogy pontosan kivel és hol. Kijelentette ugyanakkor: olyan időpontban vette fel a kapcsolatot a szervezettel, amikor "úgy tűnt, hogy van lehetőség az előrelépésre".

Solana elmondta: a "nemzetközi közösség" azon üzenetét közvetítette, hogy ha a Hamász a palesztin nép javát akarja, akkor be kell szüntetnie az erőszakcselekményeket és politikai párttá kell vánia. A magas rangú EU-tisztviselő szerint a tárgyalás titkos volt, "de akinek tudnia kellett róla, az tudott róla". Nem részletezte, hogy e körben benne volt-e az izraeli kormány.

Javier Solana, főképviselője csütörtökön cáfolta, hogy közvetlen kapcsolatba lépett volna a Hamásszal azóta, hogy az EU felvette az általa terroristaként nyilvántartott szervezetek listájára a szélsőséges palesztin szervezetet. A főképviselő hivatala Brüsszelben közleményt adott ki a BBC brit közszolgálati rádióban csütörtökön elhangzottak pontosítására.