Piroska
-2 °C
5 °C

A Vöröskereszt kínzással vádolja az USA-t Guantánamo miatt

MTI/AP
2004.11.30. 08:54
A Pentagon visszautasította "a kínzással felérő fogvatartási módszerek" vádját, amellyel a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága illette Washingtont a guantánamói haditengerészeti támaszponton őrzött terroristagyanús személyek ügyében. A Vöröskereszt szerint az Egyesült Államok megsérti a genfi egyezményt, mert vádemelés nélkül meghatározatlan ideig fogva tart embereket kubai támaszpontján, és kínzással felérő módszereket alkalmaz az ottani foglyok akaratának megtörésére, jelentette a New York Times amerikai lap hétfőn.

A Vöröskereszt ellenőrei júniusban meglátogatták a támaszpont foglyait, és azt tapasztalták, hogy az amerikai őrök megalázzák, magánzárkában tartják, szélsőséges hőmérsékleteknek teszik ki, és tartósan kényelmetlen testhelyzetekbe kényszerítik foglyaikat.

Lawrence Di Rita amerikai védelmi szóvivő szerint az amerikai kormány nem osztja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának véleményét. Kijelentette: "A guantánamói támaszponton őrzött személyekre nem vonatkozik a genfi egyezmény, az Egyesült Államoknak törvény adta joga a terrorellenes háború befejezéséig fogva tartani ezeket a gyanúsítottakat".