Valér
2 °C
8 °C

Elhunyt a holland királynő édesapja

MTI
2004.12.01. 22:16

Elhunyt szerda este Beatrix holland királynő édesapja, Bernát herceg. A 93 éves herceget délelőtt szállították egy Amszterdam melletti kórházba légzési problémák miatt. Bernátnál több daganatot is felfedeztek a közelmúltban, de a sebészi beavatkozást az utóbbi hetekben már nem tartották megfelelő megoldásnak.

A 66 éves Beatrix királynő idén veszítette el édesanyját, Julianna anyakirálynőt is, aki 94 évesen márciusban hunyt el. Két évvel ezelőtt Claus herceg, Beatrix férje is meghalt.

A németországi Jénában 1911-ben született Bernát herceg - akit az ellenállásban való aktív részvétele miatt Hollandiában háborús hősként ünnepeltek - az utóbbi években sokat betegeskedett. Tíz évvel ezelőtt már megoperálták egy béldaganattal, 2000-ben pedig tüdődaganatát távolították el sebészi beavatkozással. Néhány héttel ezelőtt újabb daganatot fedeztek fel a szervezetében, majd a múlt héten még egyre bukkantak.

Hollandiában 1898 - Vilma királynő - óta folyamatosan nők uralkodnak. Vilma pontosan fél évszázadnyi országlás után, 1948-ban adta át a trónt egyetlen lányának, Julianna hercegnőnek, akit Beatrix követett a trónon 1980-ban. Utána viszont alighanem ismét fiú kezébe kerül a hatalom: Beatrixnak ugyanis három fia van, lánya pedig nincs.