Piroska
-2 °C
5 °C

Solana: Ukrajnában csökken az elnök szerepe, erősebb lesz a parlament

MTI
2004.12.02. 00:54
Solana közvetítőként járt az ukrán fővárosban, s az ő kézjegye is szerepel azon a dokumentumon, amelyet szerdán írt alá Kijevben mások mellett Viktor Janukovics miniszterelnök és Viktor Juscsenko, az ukrán ellenzék vezetője.

A kompromisszumos megállapodás politikai reformokat is kilátásba helyez az ukrajnai elnökválasztás második fordulója után tíz nappal. A második forduló befejezése óta az ellenzék hívei megállás nélkül tüntetnek Kijevben, úgy vélvén, hogy vezérük választási csalás miatt szorult Janukovics mögé a második helyre. A gyanú megalapozottságát az ukrán legfelsőbb bíróság vizsgálja.

A Handelsblatt szerkesztősége által szerdán este közreadott interjúrészletben Solana arra is felszólította az ellenzék híveit, hogy oldják fel a kormányzati épületek blokádját, hagyják az apparátust dolgozni, "különben súlyos gazdasági és pénzügyi gondok keletkeznek, a nemzeti valuta, a hrivnya megrendül, ez pedig senkinek sem állhat az érdekében".

Solana folytatja közvetítői tevékenységét, s annak tartalma attól is függ, milyen döntést hoz az ukrán legfelsőbb bíróság a választások tisztaságának ügyében. Általában arra számítanak, hogy az ukránokat ismét az urnákhoz szólítják, de nem eldöntött, hogy az egész választást megismétlik-e, vagy csak a második fordulót. Solana nem számít decemberi voksolásra.