Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nukleáris kísérletek gyanúja két iráni atomerőműben

MTI
2004.12.02. 08:42
Titkos atomkísérletek gyanúja miatt két iráni katonai objektumot szeretnének átvizsgálni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fegyverzetellenőrei - írta csütörtöki számában a The New York Times.

A fegyverzetellenőrök műholdas felvételek és beszerzési listák alapján feltételezik, hogy Irán urándúsítással kapcsolatos tevékenységet folytat e létesítményekben - közölték diplomaták az amerikai napilappal, hozzátéve: több forrásból, köztük NAÜ-tagállamok tisztségviselőitől származik értesülésük.

A két említett iráni hely a Teherán közelében fekvő Parcsin katonai komplexum, illetve az északkelet-iráni Laviszan II nevű objektum. Egyik helyre sincs belépési jogosítványa a NAÜ ellenőreinek, mivel nem polgári, hanem katonai létesítményekről van szó.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ vezetője elmondta az amerikai újságnak: már több ízben kérte az iráni hatóságoktól, hogy a világszervezet ellenőrei látogatást tehessenek ezen két helyen, az engedély azonban ez ideig nem érkezett meg Teheránból.

Európai tisztségviselők szerint az iráni hatóságok várhatóan minden eszközzel időhúzásra törekednek majd, így mire a nemzetközi szakértők a helyszínre érkezhetnek, addigra minden bizonyítéknak nyoma vész.