Sára, Márió
2 °C
6 °C

A kijevi parlament hazahívná az ukrán katonákat Irakból

MTI
2004.12.03. 14:34
Kapcsolódók (1)
Az Irakban szolgáló 1600 ukrán békefenntartó katona kivonására szólította fel pénteken a kijevi parlament Leonyid Kucsma távozó elnököt, de határozata nem kötelező erejű. A 257 szavazattal, negyven tartózkodás mellett elfogadott határozatot a beterjesztők az iraki helyzet kiéleződésével indokolták, emiatt - mint mondták - az ukrán katonáknak harci cselekményekben is részt kellett venniük, jóllehet ehhez a parlament nem adta hozzájárulását.

"Az iraki helyzet gyors romlására való tekintettel a parlament az elnökhöz fordul a(z ukrán) katonák Irakból való kivonásának javaslatával" - áll a nem kötelező erejű határozatban. A jelenleg 1600 fős ukrán egység, amely az Egyesült Államok irányítása alatt álló szövetséges erők negyedik legnagyobb kontingense, 2003 augusztusa óta van Irakban, s azóta 9 katonáját vesztette el, több mint húszan pedig megsebesültek.

Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium sajtószolgálatának vezetője kijelentette, hogy a hadsereg "teljes mértékben Ukrajna elnökének tartozik engedelmességgel, s ha ő aláírja a dokumentumot, a fegyveres erők végre fogják hajtani parancsát". "Egyelőre még nincs ilyen parancsunk" - tette hozzá a szóvivő.