Szilárda
0 °C
6 °C

Rumsfeld marad az amerikai védelmi miniszter

MTI
2004.12.04. 00:26
George W. Bush amerikai elnök felkérte Donald Rumsfeldet, hogy továbbra is lássa el a védelmi miniszteri feladatokat, és a politikus erre igent mondott, közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő pénteken újságírókkal. A megállapodásra a nap folyamán, a fehér házi ovális irodában folytatott megbeszélésen került sor.

Donald Rumsfeld további sorsa kiterjedt spekulációk témájává vált, miután fény derült rá, hogy amerikai katonák az Abu Graibban és más iraki börtönökben rendszeresen iraki foglyokat aláztak meg, vetettek alá embertelen bánásmódnak. Bár az elnök rendületlenül kiállt a kormányzat héjái között számon tartott minisztere mellett, Rumsfeldnek számos ellenlábasa volt a törvényhozásban és a hadsereg vezetésében.

A pénteki döntés után a Pentagon egyike azon kevés kormányzati intézménynek, amelynek az élén George W. Bush újraválasztása óta nem következett be változás. Eddig az elnöki kabinet 17 tagja közül 8 távozott a posztjáról, köztük Colin Powell külügyminiszter, akinek a helyére Condoleezza Rice eddigi nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezte ki az elnök.