Donát
-4 °C
2 °C

Belgrád a koszovói miniszterelnök leváltását követeli

MTI
2004.12.04. 18:51

A Szerb Köztársaság szombaton követelte Ramus Haradinaj újonnan megválasztott koszovói miniszterelnök leváltását. Vojislav Kostunica miniszterelnök kijelentette: a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetőjének, Sören Jessen-Petersennek érvénytelenítenie kell a koszovói parlament pénteki döntését, amellyel a szerbiai tartomány miniszterelnökévé választotta Haradinajt. Kostunica szerint Haradinaj megválasztása negatív hatást gyakorol az egész régió stabilitására.

Belgrád háborús bűnök elkövetésével vádolja Haradinajt. Az új koszovói kormányfőt az elmúlt hónapban kétszer is meghallgatta a hágai Nemzetközi Törvényszék. Meg nem erősített értesülések szerint ez év végéig vádat emelnek ellene az 1998-99-ben elkövetett ilyen bűncselekmények miatt. Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) parancsnokaként döntő szerepet játszott a szerb hadsereg és szabadcsapatok ellen harcoló albán ellenállásban.

Az október 23-án rendezett koszovói parlamenti választások után a tartomány négy pártja megegyezett, hogy koalícióra lépnek, és Haradinajt jelölik kormányfőnek.