Piroska
-2 °C
5 °C

Több tucat áldozatot szedtek az iraki merényletek

MTI
2004.12.04. 19:22

Több tucatnyian - amerikai katonák, iraki rendőrök és kurd pesmergák - vesztették életüket, vagy sebesültek meg szombaton Irakban elkövetett merényletekben.

Bagdad úgynevezett zöld zónájában, amelyben az iraki ideiglenes kormány székháza és több nagykövetség is található, hat iraki rendőr szörnyethalt egy öngyilkos robbantásos merényletben. Az ezt követő lövöldözésben több mint tíz iraki rendőr megsebesült.

Az amerikai hadsereg szombati közlése szerint 4 amerikai katona meghalt, 11 pedig megsebesült azokban a robbantásos merényletekben, amelyeket iraki lázadók hajtottak végre az elmúlt 24 órában a jordániai határ, illetve Baakúba közelében, valamint Bagdadban. Ezzel 991-re emelkedett az iraki hadműveletek kezdete óta elesett amerikai katonák száma.

Az észak-iraki Moszulban a rendfenntartásra odavezényelt 17 kurd fegyveres halt meg, és 40 megsebesült, amikor gépkocsioszlopuk mellett egy öngyilkos merénylő a levegőbe röpítette robbanószerrel megrakott autóját. Az amerikai hadsereg gyanúja szerint a szunnita lázadás fellegvára, Fallúdzsa bevétele után Moszulba tette át székhelyét Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezér, és ez lehet az oka a moszuli merényletek megszaporodásának.

Lahdar Brahimi, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja az NRC Handelsblad című holland lapban megjelent interjúban úgy vélekedett, hogy Irakban lehetetlen választásokat tartani januárban, ha a biztonsági helyzet olyan ingatag marad, mint amilyen jelenleg.