Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az IRA hajlandó folytatni a leszerelést, de nem nyilvánosan

MTI
2004.12.08. 01:17
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) újrakezdte a tárgyalást a leszerelésről, jelentette be kedd éjszaka rövid közleményében az északír katolikus félkatonai szervezet.

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy Gerry Adams, a az IRA politikai fedőszervének tartott Sinn Fein elnöke bejelentette: az IRA tizenhárom hónapi szünet után kész újrakezdeni a leszerelést, de nem a szervezetet megalázó körülmények között.

Adams a protestáns Demokratikus Unionista Pártnak (DUP) arra a követelésére utalt, hogy a fegyverek megsemmisítését fényképekkel dokumentálják.

Az IRA vezetése megerősíti, hogy képviselőjük kapcsolatba lépett John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornokkal, aki a brit és az ír kormány megbízásából ellenőrzi az északír rendezéshez előírt leszerelési folyamatot, közölte a szervezet. A találkozó tényét Bertie Ahern ír kormányfő is megerősítette.

Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő a tervek szerint szerdán Belfastba utazik, hogy nyilvánosságra hozza a több mint egy éven át tartó tárgyalások során kidolgozott közös béketervet.

London és Dublin olyan egyezség megkötésére próbálja ösztökélni a szemben álló feleket, amelynek értelmében teljesen leszerelnék az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katolikus félkatonai szervezetet és újjáélesztenék az 1998-as nagypénteki egyezség alapján létrehozott, de azóta felfüggesztett északír önkormányzatiság szerveit.