Valér
2 °C
8 °C

Ausztrália megerősíti külképviseleteit

MTI
2004.12.08. 10:36
Az ausztrál kormány úgy döntött, hogy 590 millió ausztrál dollárral megemeli az ausztrál külképviseletek biztonságának fokozására szánt összeget a következő öt évben - jelentette be szerdán Alexander Downer külügyminiszter.

A biztonsági kiadások jelentős növelését a külügyminiszter mindenekelőtt az Egyesült Államok dzsiddai konzulátusa ellen hétfőn elkövetett, 12 ember halálát okozó fegyveres támadás, illetve Ausztrália jakartai nagykövetsége előtt szeptember 9-én végrehajtott pokolgépes merénylet tanulságaival indokolta. Ez utóbbi robbantásban tíz ember vesztette életét és több mint 180-an megsebesültek, köztük többen a képviselet épületében tartózkodók közül.

Downer elmondta: eddig 83 millió ausztrál dollárt különítettek el diplomáciai képviseleteik golyóálló ablakokkal való ellátására, de az utóbbi időben a nyugati nagykövetségek ellen végrehajtott támadások azt bizonyítják, hogy az épületek további megerősítése - a falak vastagítása és utcai beton peremvédelemmel való ellátása - is indokolt. A jelentős összeg elegendő lesz páncélozott gépkocsik és fémdetektorok beszerzésére is.