Gerzson
-3 °C
2 °C

Az USA is segít lezárni az iraki-jordán határt

MTI
2004.12.08. 21:59
Az Egyesült Államok segíteni fog Jordániának abban, hogy lezárja az iraki határát a fegyvercsempészek és az oda igyekvő külföldi harcosok előtt.

Erről szerdán írt alá megállapodást Ammánban, a jordániai fővárosban Robert Bonner, az amerikai határ- és vámőrség illetékese. Bonner közölte, hogy a megállapodás alapján a felek hírszerzési információkat cserélhetnek, ami hivatalos megállapodás nélkül tilos lenne az amerikaiaknak.

A kölcsönös segítségnyújtási egyezmény hozzájárul majd a bizonyítékok összegyűjtéséhez, és azoknak az értesüléseknek a kicseréléséhez, amelyek bűncselekményekre, pénzmosásra, az exportegyezmények megsértésére és más csempészetre vonatkoznak. Elősegíti a küzdelmet a terrorizmus és más, a határokon átnyúló bűnözés ellen - mondta.

Más forrás ezt azzal egészítette ki, hogy az egyezmény alapján Jordánia hozzájuthat nagyon modern technikai eszközökhöz és amerikai pénzalapokhoz az amerikaiak ellen harcoló felkelők Irakba való beszivárgásának a megakadályozása céljából. Ez az első ilyen megállapodás az Egyesül Államok és egy arab ország között.