Eleonóra
-1 °C
2 °C

Találkozót tartottak a NATO-országok és hét észak-afrikai ország külügyminiszterei

MTI
2004.12.08. 23:41
Első ízben tartottak közös találkozót a NATO-tagállamok külügyminiszterei hét, a Földközi-tenger déli részén fekvő ország diplomáciájának vezetőivel.

A szerda esti brüsszeli munkavacsorának az volt a célja, hogy a két fél szorosabbra fűzze együttműködését olyan kérdésekben, amelyek - mint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a tanácskozáson elmondta - mindannyiuk számára veszélyforrást jelentenek. Ilyen a terrorizmus, a fegyvercsempészet, adott esetben a tömegpusztító fegyverek terjedése. Mindehhez Colin Powell amerikai külügyminiszter azt tette hozzá, hogy "a NATO szerepe túlmegy Európán, a tágabb Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak szükségük van a támogatásunkra, s mi készen állunk erre."

A NATO a "Mediterrán Párbeszéd" elnevezésű program keretében már 10 éve kapcsolatokat épített ki hét észak-afrikai országgal, Izraellel, Jordániával, Egyiptommal, Tunéziával, Algériával, Marokkóval és Mauritániával, s most szeretne új lendületet adni ennek a kapcsolatrendszernek.

Jaap de Hoop Scheffer a mostani vacsorán azt hangsúlyozta, hogy a két fél együttműködhetne a katonai reformok terén, közös hadgyakorlatok megtartásában, sőt akár közös katonai akciókat is végrehajthatnának. Így például szerinte a hét partnerország bekapcsolódhatna a 2001 szeptemberi amerikai terrorakciók után a Földközi-tengeren elkezdett NATO-járőrözésbe. A főtitkár szerint megvan minden szükséges eszköz ahhoz, hogy a "Mediterrán Párbeszéd" magasabb sebességi fokozatba lépjen, s immár minden azon múlik, az érintett felekben lesz-e elég politikai akarat az új együttműködési lehetőségek teljes körű kihasználásához.