Auguszta
-4 °C
2 °C

Nagy tengeri támadásra készül az al-Kaida?

MTI
2004.12.10. 00:24
Támadásra készül az al-Kaida terrorszervezet egy nagyon fontos tengeri célpont ellen a következő 12 hónapban brit szakértők szerint. A tengerészet rendkívül sebezhető, és arra számítunk, hogy 2005-ben terrortámadást fognak megkísérelni egy fontos tengeri célpont ellen - közölte az Aegis Defence Services nevű brit biztonsági cég a terrorizmussal foglalkozó éves jelentésében. Egyik következtetésük szerint az iraki konfliktus javított az al-Kaida támadó képességén, mert "lehetőséget adott a mudzsahedek egy új generációjának a hadviselés kitanulására".

A következtetéssel teljes mértékben egyetért Paul Beaver független védelmi szakértő, aki szerint a támadás célpontja egy az olajiparhoz kapcsolódó tengeri létesítmény vagy egy óceánjáró lehet, mindkettő gazdasági jelentősége miatt. A figyelmeztetést pár hónappal előzte meg a brit haditengerészet hasonló elemzése, amely szerint az al-Kaida kereskedelmi hajókat támadhat meg a világkereskedelem megszakítása céljából.

Hajók szállítják a világ összes árujának több mint 90 százalékát, és a korábbi támadások már rávilágítottak a sebezhetőségükre. 2002-ben az al-Kaidához kapcsolódó terroristák Jemennél megtámadták a Limburg nevű francia szuper tartályhajót, 2000-ben pedig a "USS Cole" amerikai torpedó romboló 17 tengerészét ölték meg egy motorcsónak felrobbantásával.