Benedek
-5 °C
5 °C

Ítélet várható a Berlusconi-perben

Népszabadság
2004.12.10. 06:13
Ha bűnösnek találja, pénteken akár nyolc évig terjedő börtönre is ítélheti, ha ártatlannak gondolja, felmenti a bíróság Silvio Berlusconit, Itália bírák korrumpálásával vádolt miniszterelnökét. Berlusconi az első hivatalban lévő kormányfő, aki törvényszék előtt áll Olaszországban.

Gaetano Pecorella ügyvéd kijelentette: a verdikt "megváltoztathatja az ország történelmét, és nyomot hagyhat Olaszország imidzsén". Berlusconit a többi között azzal vádolják, hogy 1985-ben, még "egyszerű" üzletemberként, egy római bíróság lefizetésével akadályozta meg, hogy a privatizálás alatt álló SME élelmiszer-ipari vállalatot a vetélytársa, Carlo de Benedetti tulajdonában lévő Buitoni cég szerezhesse meg.

A kormányfőnek az ügyész azt is felrótta, hogy a SME-ügytől függetlenül is rendszeresen "megkent" törvényszéki bírákat, hogy a számára megfelelő módon döntsenek.

A vád ezért nyolc év szabadságvesztés és a közhivatal viselésétől való eltiltás kiszabását kérte. Berlusconi ezzel szemben ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy baloldali ügyészek összeesküvésének áldozata.