Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egy híján teljes Bush második kormánya

MTI
2004.12.10. 18:45
Samuel Bodman eddigi pénzügyminiszter-helyettest nevezte ki pénteken új energiaügyi miniszternek George Bush amerikai elnök a november 15-én lemondott Spencer Abraham helyébe.

A végzettségére nézve vegyészmérnök Bodman kiemelt feladata lesz Bush elnök második kormányában a 24 milliárd költségvetésű tárca élén, hogy sürgesse a kongresszus jóváhagyását az alaszkai sarkvidéki természetvédelmi terület megnyitásához a kőolaj-kitermelők előtt, illetve létrehozza az amerikai atomerőművek nukleáris hulladékának tárolóhelyét a nevadai Yucca-hegység mélyében.

Az ágazatban jószerével ismeretlen és tapasztalatlan 66 éves Bodman kinevezése meglepetést keltett, bár egyes washingtoni lobbisták vélekedése szerint az energiapolitikát, mindenekelőtt a kőolaj és földgáz ügyeit amúgy is Dick Cheney alelnök intézi.

Bush elnök második kormányában már csak az egészségügyi tárcának nincs gazdája. A kormány 15 minisztere közül 9 mondott le, 6 miniszter - köztük Donald Rumsfeld védelmi miniszter, John Snow pénzügyminiszter és Norman Mineta közlekedési miniszter - megtartja tárcáját.