Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Irakba érkezett Gyurcsány Ferenc

MTI
2004.12.11. 08:35
A kormányfő - a honvédelmi miniszternek és a honvédség vezérkari főnökének kíséretében - meglátogatja a magyar szállítókontingens katonáit Hillában, majd tárgyal a munkáját jövőre megkezdő NATO-kiképzőközpont leendő parancsnokával. A miniszterelnök és kísérete szombat délutánig marad Irakban, a magyar tábor után felkeresi a koalíciós erők főparancsnokságát, ahol találkozik a NATO-kiképzőközpont leendő parancsnokával és a lengyel hadosztályparancsnokkal is. Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a magyar delegáció tagjai és az őket kísérő újságírók védelmében, amerikai katonák vigyáznak rájuk.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta: azért fontos ez a látogatás, hogy a kormányfő megismerje, milyen körülmények között dolgoztak a magyar katonák. Úgy alakult, hogy eddig magyar miniszterelnöknek még nem volt módja kimenni Irakba, minden más ország kormányfője már meglátogatta saját haderejét.

A magyar katonák jövő csütörtökön fejezik be szállítási feladatokat Irakban, de már jó ideje a felszerelés összecsomagolásával és a hazatelepüléssel kapcsolatos egyéb teendőkkel is foglalkoznak. Juhász Ferenc a múlt héten azt mondta, hogy a 300 tagú magyar katonai kontingens többsége már karácsonykor Magyarországon lesz, és december 31-ig az utolsó magyar katona is elhagyja Irakot.