Piroska
-2 °C
5 °C

Kínai aggodalom a japán védelmi politika átértékelése miatt

MTI
2004.12.11. 16:55
Mély aggodalommal tekint Kína arra, hogy Japán II. világháború utáni védelmi politikájának átértékelésére készül és enyhít a fegyverexport-tilalomra vonatkozó rendelkezéseken, közölték szombaton Pekingben.

Tokió pénteken jelentette be, hogy változtatásokat tervez eddigi védelmi politikájában, amelyben nagyobb szerepet kapna a globális katonai együttműködés, valamint a rakétatámadásokra adandó válasz.

A japán védelmi minisztérium fehér könyvnek nevezett jelentésében első alkalommal tett említést a kínai fenyegetésről, előírva, hogy figyelemmel kell követni Kína és Észak-Korea mozgásait. A dokumentumban azonban nagy ívben elkerülték egy megelőző csapás lehetőségét, ami felháborodást váltott volna ki ázsiai szomszédjánál, Kínában, ahol igen élénken élnek Japán militarista múltjának emlékei.

Csang Csi-jüe (Zhang Qiyue) kínai külügyi szóvivő szombaton teljesen megalapozatlannak és teljességgel felelőtlennek nevezte a fehér könyvben Kínával kapcsolatos megállapítást. Hozzátette, hogy Peking nagyon elégedetlen a dokumentumban foglaltakkal.