Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemondott a portugál kormány

MTI
2004.12.12. 01:12
Lemondott a portugál kormány, és a jövő év elején esedékes parlamenti választásokig már csak ügyvezető testületként végzi feladatát.

A kabinet távozását Santana Lopes miniszterelnök jelentette be szombaton, egy nappal az után, hogy Jorge Sampaio államfő február 20-ra kiírta az előrehozott parlamenti választásokat. A köztársasági elnök döntését a kormány munkájában tapasztalható ellentmondásokkal, szervezetlenséggel, s az ebből fakadó válságos helyzettel indokolta.

Santana Lopes, az egykori lisszaboni polgármester júliusban lett miniszterelnök, miután elődjét, José Manuel Barrosót az Európai Bizottság elnökévé választották. Az ellenzéki pártok már akkor választásokat követeltek, de Sampaio államelnök ellenállt a kérésnek.

A kormány nem egészen fél éves tevékenységét ezek után hangos botrányok kísérték: két héttel később kezdődött az iskolaév, mert az oktatási minisztérium nem gondoskodott időben a pedagógusok elhelyezéséről, a pénzügyminiszter a nyilvánosság előtt összevitatkozott a miniszterelnökkel az adócsökkentésekről, végül a kormány a sajtót is magára haragította, mert megpróbálta elhallgatatni tevékenységének bírálóit.

A szombati döntés után a kormány ügyvezetőként csak a napi rutinfeladatokat végzi, de nem kezd hozzá a parlament által jóváhagyott törvények alkalmazásához, többek között nem hajtja végre a jövő évi költségvetésben előirányzott fizetésemeléseket és adócsökkentéseket.