Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egy orosz szakértő kételkedik Juscsenko megmérgezésében

MTI
2004.12.12. 17:33
Egy orosz szakértő megkérdőjelezte osztrák orvosok megállapítását, hogy Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet dioxinnal megmérgezték.

Az Orosz Államszövetség egészségügyi minisztériumának toxikológiai központját vezető Jurij Osztyapenko az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva kijelentette: a dioxin nem tartozik a gyors hatású mérgek közé; a mérgezés kifejlődéséhez évek és évtizedek kellenek, ezért nem lehetséges, hogy az egyik nap valaki kap egy adag dioxint, másnapra pedig megjelennek a mérgezés tünetei a szervezetében - mondta.

A hosszabb távú mérgezés lehetőségét vetette fel az ukrán egészségügyi miniszter korábbi első helyettese. A bécsi orvosok jelentését kommentálva Alekszandr Orda azt mondta, hogy "akik ezt a vizsgálatot végezték, nem tértek ki egy fontos tényezőre: ahhoz, hogy a dioxin úgy hasson, ahogy azt ma látjuk, ahhoz legalább 2-2,5 hónapon át kellett adagolni neki. Az ilyesmire csak olyan valakinek volt lehetősége, aki Juscsenko közvetlen környezetében mozgott - mondta Orda a sajtónak.