Gusztáv
-4 °C
1 °C

Belgiumban épül a NATO új székháza

euractiv.hu
2004.12.13. 09:28
Belgium építi a NATO több mint 400 millió eurós beruházással készülő új székházát. Az épület várhatóan 2012-ben készül el. Eredetileg ideiglenesnek szánták ugyan az észak-atlanti katonai szövetség jelenlegi székházát, ám a NATO 1967 óta - amikor Franciaországból Belgiumba költözött azt követően, hogy Charles de Gaulle visszavonta országát a szövetség katonai szervezetéből - ugyanabban az épületben működik.

A napokban a NATO 26 tagországa úgy döntött, hogy Belgium védelmi minisztériumát bízza meg az új székház építési munkálatainak irányításával. A döntésről a NATO holland főtitkára, Jaap Hoop Scheffer és Belgium miniszterelnöke, Guy Verhofstadt, valamint Karel de Gucht külügyminiszter és Andre Flahaut hadügyminiszter írt alá megállapodást.

A tervek szerint az építkezési munkálatok 2005-ben kezdődnek meg, s várhatóan nem érnek véget 2012 előtt. A tagországok abban bíztak, hogy az új székház 2009-re elkészül, de erre már nincs esély. Az építésre kiírt pályázatot a Skidmore, Owings és Merill építészeti cégek, valamint a belga Assar nyerte. Az ingatlannak 3150 állandó alkalmazottnak kell állandó otthont biztosítania, valamint helyet a 26 tagország további mintegy ezer küldöttségi tagjának, katonai szervezetek képviselőinek.