Piroska
-2 °C
5 °C

Legálissá válhat az istenkáromlás Dániában

MTI
2004.12.13. 16:22
A dán parlament tagjainak többsége kész arra, hogy a szólásszabadság nevében eltörölje az alkotmány istenkáromlást büntető cikkelyét, amely egészen a XVII. századra nyúlik vissza - vált ismertté hétfőn koppenhágai parlamenti forrásból

Ezt a többséget a szociáldemokraták - a legnagyobb ellenzéki erő, amely mostanáig hallgatott a kérdésben -, a jogszabály-módosítás benyújtására készülő Szocialista Néppárt, a szélsőbaloldali Egység Listája és a szélsőjobboldali Dán Néppárt alkotja, ez utóbbi a liberális-konzervatív kormány egyedüli parlamenti szövetségese.

A kisebbségbe szorult kormányt, amely helyteleníti a cikkely megszüntetését, csak az ellenzéki radikális párt támogatja. A kormány attól tart, hogy a paragrafus eltörlésével szabad teret enged a hitélettel kapcsolatos, a szólásszabadságra hivatkozó kilengéseknek.

A vita azután lángolt fel, hogy dániai muzulmán csoportok nyíltan megfenyegették az országos tévécsatornákat, a Danmarks Radiót és a TV2-t, amelyek bemutatták a meggyilkolt Theo van Gogh holland filmrendező Alávetettség című alkotását, amely élesen bírálja a nőknek szánt sorsot az iszlám világban.