Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Nobel-békedíjas író visszautasította a kitüntetést

MTI
2004.12.15. 23:40
Elie Wiesel Nobel-békedíjas író visszautasította a legmagasabb román kitüntetését, mert Ion Iliescu leköszönő román államfő Corneliu Vadim Tudor szélsőjobboldali román politikust is kitüntette ezzel.

Iliescu hivatali ideje lejárta alkalmából szerdán kitüntetett mintegy ötven személyiséget, köztük a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) vezetőjét, az antiszemita kijelentéseiről és a holokauszt tagadásáról elhíresült Corneliu Vadim Tudort. Miután a sajtót nem értesítették előre a kitüntetési ünnepségről, nem tudósított róla. Az államfő kedd este egy külföldi újságíróknak adott vacsorán csak annyit közölt, hogy aláírta a parlament által kitüntetésre javasoltak névsorát.

Wiesel döntését azonnal közölte Iliescuval. "Szomorúsággal és csalódottsággal értesültem arról, hogy az az ember, aki elhatározta a Romániai Nemzetközi Holokausztbizottság létrehozását, kitüntetett egy olyan személyt is, akinek gyűlölködő nézetei ellentétben állnak a kitüntető, emelkedett ideáljaival" - írta levelében Wiesel.