Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nagy-Britannia a diplomácián spórol

euractiv.hu
2004.12.16. 09:44
Takarékossági okokból bezár kilenc tengerentúli nagykövetséget, külképviseletet az Egyesült Királyság, többek közt a Bahamákon, Kelet-Timoron, Madagaszkáron és Szváziföldön. Több diplomáciai posztot a jövőben helybeliekkel töltenek be.

Jack Straw tájékoztatása szerint a takarékossági intézkedéssel a büdzsé évi 6 millió angol fontot tud felszabadítani olyan fontosabb célokra, mint például a terrorizmus elleni küzdelem.

További kilenc - többségében európai és egyesült államokbeli - konzulátust is bezár a brit diplomácia. Az Egyesült Királyság képviseletére néhány helyen tiszteletbeli konzult kér fel a szigetország.

A változásokat 2006 végéig tervezik befejezni, és a felszabaduló forrásokat stratégiai fontosságú feladatokra fordítják: a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elleni küzdelemre, az energiaforrások megújítására és a klímaváltozás kezelésére.

Az ellenzéki árnyékkormány külügyminisztere elégtelennek tartja Straw magyarázatát, „valódi okokat” firtat, és biztosítékot kér, hogy az intézkedés miatt nem csorbul a brit állampolgárok és a brit kereskedelem érdekképviselete külföldön.