Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lemondott a boszniai szerb kormányfő

MTI
2004.12.17. 18:57
Lemondott pénteken tisztségéről Dragan Mikerevic, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke, miután Paddy Asdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője ismét szankcionálta a szerb entitást a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés hiánya miatt.

"Úgy döntöttem, hogy lemondok a köztársaság javáért... Nem vagyok hajlandó elfogadni fenyegetéseket és ultimátumokat" - közölte Mikerevic, akinek szavait idézte a belgrádi média. Ashdown csütörtökön büntetőintézkedések újabb sorozatát rendelte el a szerb entitás ellen a Hágával való együttműködés hiánya miatt, illetve azért, mert emiatt a NATO második nekifutásra sem vette fel Boszniát a békepartnerségi programba.

Ashdown leváltott kilenc helyi belügyi, titkosszolgálati és határőrparancsnokot, akik állítólag hágai szökevényeket bujtattak. A főmegbízott kifogásolta, hogy a szerb hatóságok a daytoni szerződés aláírása óta egyetlen feltételezett háborús bűnöst sem kerítettek kézre. Mikerevic lemondásakor meggyőződését fejezte ki, hogy kormánya kétéves mandátuma alatt mindent megtett a Hágával való együttműködésért. Szerinte a főmegbízott önkényesen alkotmányt akar módosítani.