Mátyás
-6 °C
1 °C

Juscsenkót a dioxin legveszélyesebb fajtájával mérgezték meg

MTI
2004.12.17. 15:44
Viktor Juscsenkót TCDD-vel, a dioxinvegyület legveszélyesebb fajtájával mérgezték meg - állapították meg az ukrán ellenzéki elnökjelölt vérmintáját elemző tudósok. Abraham Brouwer, az amszterdami szabadegyetem környezeti toxikológiai professzora elmondta, hogy a TCDD - tetrakloridbenzoparadioxin - néven ismert dioxinvegyület. A TCDD a vietnami veteránok és falusi lakosság körében számos egészségügyi problémát okozó növényvédőszer egyik kulcsfontosságú összetevője.

A Brouwer professzor által Amszterdamban elvégzett vizsgálatok azt is megerősítették, hogy az ukrán politikus vére 100 000 egységnyi dioxint tartalmazott, amely az eddig tapasztalt legnagyobb dózis. Egyetlen vegyületről van szó, nem keverékről. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem természetesen úton került a szervezetbe, mivel annyira tiszta - közölte a professzor.

Viktor Juscsenko, aki a Kreml által támogatott Viktor Janukovics kormányfő ellenében indul az elnökválasztás december 26-i, második megismételt fordulójában, azután lett rosszul, hogy szeptember 5-én Ihor Smeskóval, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU, a KBG ukrajnai utódszervezete) vezetőjével és helyettesével vacsorázott. Az elnökjelölt elmondta: a vacsora után három órával megfájdult a feje, a rákövetkező napon pedig heveny gyomorfájása volt.