Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az életuntság is ok lehet az eutanáziára Hollandiában?

MTI
2004.12.17. 17:19
Kivételes esetekben az elviselhetetlen szenvedést okozó életuntság is elfogadható ok lehet a kegyes halál gyakorlására Hollandiában - így foglalt állást egy szakértői bizottság, amely a legjelentősebb holland orvosszövetség, a KNMG megbízásából készített ajánlást az eutanázia alkalmazhatóságáról.

Az orvosszakértők szerint nemcsak csillapíthatatlan fizikai fájdalmak indokolhatják az eutanáziát, hanem kivételes esetekben az élni akarás kóros, helyrehozhatatlan hiánya. A bizottság véleménye szerint a kegyes halála "életuntság" esetén történő alkalmazásához nem kellene megváltoztatni az érvényben lévő eutanáziatörvényt, mivel az életuntságra is vonatkozik a feltételként előírt "elviselhetetlen szenvedés".

A holland igazságszolgáltatás eddig úgy foglalt állást, hogy az életuntság nem elégséges ok az aktív eutanáziára, hanem csak orvosilag kimutató testi, vagy lelki szenvedés.

A világon elsőként Hollandiában engedélyezték 2001-ben, szigorú feltételek mellett az elviselhetetlen szenvedéseket átélő, gyógyíthatatlan betegek halálba segítését. A statisztikák szerint a 16 milliós országban évente mintegy kétezer esetben hajtanak végre aktív eutanáziát.