Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Józef Oleksyt a lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség elnöke

2004.12.19. 01:02

Józef Oleksyt, a lengyel szejm elnökét, volt kormányfőt választotta elnökéül szombaton Varsóban kétnapos kongresszusán a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD). Józef Oleksy a második fordulóban Krzysztof Janikot, a párt távozó elnökét győzte le, Krzysztof Janik 393, Józef Oleksy 485 szavazatot kapott. Janik Marek Belka kormányfő márciusi lemondása után lett a párt elnöke.

Az 58 éves Józef Oleksy Lengyelország első volt kommunista kormányfője lett 1995-ben, de egy évvel később lemondott, miután azzal vádolták meg, hogy együttműködött a KGB-vel. A katonai ügyészség később tisztázta a vádak alól.

A kongresszuson Józef Oleksy visszatérésre szólította fel a párt márciusban távozott tagjait, arra hivatkozva, hogy Lengyelországnak erős baloldalra van szüksége.

A lengyel átvilágító bíróság 2000. október 25-én hozott nem jogerős ítélete szerint Oleksy eltitkolta, hogy 1970-78 között a katonai hírszerzés ügynöke volt. Oleksy cáfolja, hogy együttműködött volna a titkosszolgálatokkal, de ha az ítélet jogerőre emelkedik, elveszíti parlamenti mandátumát és tíz évig nem tölthet be közhivatalt. Az átvilágító bíróság várhatóan szerdán dönt az ügyben.

A 2001 óta kormányzó SLD korrupciós botrányok miatt sokat veszített népszerűségből: népszerűségi mutatója alig 6 százalékos, míg a 2001. évi választások idején még a szavazatok 41 százalékát kapta. A botrányok a párt kettészakadásához vezettek: idén márciusban Marek Borowski volt szejm-elnök vezetésével huszonheten kiváltak a pártból és új szociáldemokrata pártot hoztak létre.

A kongresszuson több mint ezer küldött és néhány száz meghívott vesz rész, közöttük az 1981-en szükségállapotot kihirdető Wojcziek Jaruzelski tábornok, akit a terembe lépésekor nagy tapssal fogadtak.