Megakadt a koalíciós tárgyalás Izraelben

MTI
2004.12.20. 06:10
Akadoznak a tárgyalások a kormányzó Likud és az ellenzéki Izraeli Munkapárt között a munkapárti Simon Peresz követelése miatt, aki a miniszterelnök-helyettesi tárcát szeretné betölteni a létrehozandó új egységkormányban. A miniszterelnök-helyettesi posztot azonban Ehud Olmert kereskedelmi miniszter, Ariel Saron kormányfő közeli munkatársa tölti be. Olmert szerint Saron kizárta, hogy ezt a tisztségbe a Likudon kívüli személy kerüljön.

A Háárec című izraeli lap viszont úgy értesült, hogy szombat éjjel megegyezés született egy második miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozásáról, amelyet Simon Peresz töltene be, ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség. A Likud-párti Mihael Ejtan, a knesszet alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának elnöke viszont elutasította, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a jogszabály-módosítást - írja on-line változatában hétfőn a lap.

A Háárec szerint a Likud-párti tárgyalók azt javasolták, hogy Simon Peresz a békefolyamatért felelős miniszterelnök-helyettes legyen - a tisztség létrehozásához előbb az alaptörvény módosítása szükséges -, ezt azonban a munkapártiak elutasították és kilátásban helyezték, hogy elnapolják a kormányban való részvételt.  • Hírek
  • Csok