Piroska
-2 °C
5 °C

Hadinyugdíjat fizetnek a nácikollaboráns csetnikeknek

Index, MTI
2004.12.21. 14:51

A partizánokéval azonos juttatásokat szavazott meg a II. világháborúban a nácikkal kollaboráló csetnikeknek a szerb parlament. A törvényjavaslatot a kormányzó monarchista Szerb Megújhodási Mozgalom terjesztette a törvényhozás elé, mely több napos heves vita után végül nagy többséggel támogatta azt.

A Szerbiában meglehetősen tisztázatlan helyzetű csetnikmozgalom Jugoszlávia 1941-es német megszállása után királypárti mozgalomként a németek ellen kezdett harcolni, az Angliába menekült királyi kormány tábornokká nevezte ki vezetőjét, Drazsa Mihajlovicsot. Mihajlovics azonban a felszabadítás helyett a háborúban Hitler oldalára álló horvátok irtásába kezdett, majd Mussolinival lepaktálva a kommunista gyökerű partizánmozgalommal folytatott harcokat. A szövetséges hatalmak 1943-ban szakítottak a mozgalommal, onnantól kezdve Titót és partizánjait támogatták.

Az új törvény értelmében azonban a népirtó, nácibarát csetnikeket a partizánokéval azonos juttatások illetik meg, és még köztéri szobrokat is állíthatnak a horvátok, bosnyákok és baloldali szerbek ezreit kiirtó harcosoknak.