Donát
-4 °C
2 °C

Tizenkétezer külföldi választási megfigyelő megy Ukrajnába

MTI
2004.12.21. 18:17
Külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek több mint tizenkétezer választási megfigyelőjét vették nyilvántartásba Ukrajnában az elnökválasztás második fordulójának megismétlése előtt - közölte kedden az ukrán központi választási bizottság.

A legnagyobb létszámmal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselteti magát a vasárnapi eseményen: ezernél is több megfigyelőt küld a kelet-európai országba. Ez lesz a szervezet történetének legnépesebb választási megfigyelőcsoportja. Az ukrán választási bizottságnál bejegyeztette megfigyelőit az Európai Parlament, az Európa Tanács, a NATO és számos ország, köztük az Egyesült Államok, Lengyelország, Kanada, Oroszország és Grúzia.

Az EBESZ természetesen ezzel a létszámmal sem lesz képes mind a 33 ezer ukrajnai szavazókört felügyelni, de, mint azt a szervezet munkatársai elmondták, nem is ez a cél. Strohal elmondta azt is, megítélése szerint a múlt hónapban tapasztaltakhoz képest érezhető némi előrelépés az ukrán elnökválasztási kampányban. Szavai szerint a jelöltek médiaszereplése kiegyenlítettebb, s eddig súlyos kampánysértés sem történt.