Bernadett
-2 °C
4 °C

Felmentették a feleségverésre buzdító imámot Spanyolországban

MTI
2004.12.21. 19:06
Felháborítónak tartja a spanyol kormány, hogy egy bíróság eltörölte a börtönbüntetését annak a muzulmán papnak, aki asszonyverésre bátorította a férfiakat egy kézikönyvben. Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettes szerint a bíróság "vérlázító" döntése aligha segíti a családon belüli erőszakkal szemben meghirdetett zéró tolerancia politikáját Spanyolországban.

Mohamed Kamal Mustafát, a dél-spanyolországi Fuengirola imámját azzal a feltétellel bocsátotta szabadon hétfőn egy bíróság, hogy tanulmányozza a spanyol alkotmányt és az ENSZ Egyetemes Nyilatkozatát az Emberi Jogokról. A muzulmán papot három éve megjelent művéért ítéltek 15 hónap szabadságvesztésre: a Nők az iszlámban című kézikönyvében részletekbe menő tanácsot adott a férjeknek ahhoz, hogyan verjék meg a feleségüket úgy, hogy az ütlegelésnek ne maradjon látható nyoma az asszony testén.

A barcelonai bíróság azzal indokolta felmentő ítéletét, hogy a börtönbüntetés nem segítené elő az imám beilleszkedését a spanyol társadalomba.