Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mégis ügynök volt a szejm elnöke?

MTI
2004.12.22. 15:52
Hazudott az egykori kommunista rendszerben végzet ügynöktevékenységéről Józef Oleksy, a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke az átvilágító bírák szerdán hozott határozata szerint.

A dokumentum megállapította, hogy Oleksy 1970 és 1978 között a lengyel hírszerző szervek ügynöke volt, írásos jelentéseket készített és (azokért) javadalmazásban részesült. A határozat - amely ellen még fellebbezés nyújtható be - azzal a jogkövetkezménnyel jár, hogy a dokumentumban ily módon elítélt személy tíz évig nem tölthet be fontosabb közhivatalt.

Oleksy azonban közölte, hogy nem ért egyet az átvilágító bírák határozatával és "azonnal" fellebbezést nyújt be ellene. A politikus azt is leszögezte, hogy nem mond le házelnöki tisztségéről.

A lengyel átvilágítási törvény értelmében a parlamenti képviselőknek, minisztereknek, magas rangú köztisztviselőknek és közéleti szereplőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy együttműködtek-e az egykori kommunista rendszer titkosrendőrségével és hírszerző szerveivel. A beismerő nyilatkozat automatikusan nem von maga után büntető rendelkezéseket, az ügynökmúlt elhallgatását vagy letagadását azonban a fontos közhivatal viselésétől való tíz éves eltiltással bünteti a jogszabály.