Valér
4 °C
8 °C

Blair lerótta kegyeletét Arafat sírjánál

MTI
2004.12.22. 16:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Lerótta kegyeletét Jasszer Arafat palesztin elnök sírjánál Tony Blair brit kormányfő szerdán a ciszjordániai Rámalláhban. Arafat egykori főhadiszállásának udvarán, ahol üvegmauzóleumát felállították, Blairt a teljes palesztin vezetés és az elnöki gárda díszszázada fogadta. A brit miniszterelnök az első nyugati vezető, aki Rámalláhba látogatott Arafat november 11-én bekövetkezett halála óta.

Tony Blair meghajolt a sír előtt, de nem helyezett el rajta koszorút, ahogyan egy hónappal ezelőtt külügyminisztere, Jack Straw tette. Ezt követően tárgyalásokat kezdett Mahmúd Abbásszal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökével.

Abbász a megbeszélések után üdvözölte azt a 2005-ben Londonban tartandó közel-keleti konferenciát, amelynek tervét Blair szerdán, Ariel Saron izraeli kormányfővel való találkozásán vetette fel. A brit elképzelés szerint a konferencia elsősorban a Palesztin Hatóság gazdasági, biztonsági és adminisztratív reformját állítaná a középpontba, és ezzel próbálnák felújítani az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.