Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Levelek Karadzic aláírásával

MTI
2004.12.22. 18:29
A legkeresettebb hágai szökevény, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök aláírásával ellátott levél érkezett szerdán több boszniai szerb sajtóorgánum szerkesztőségéhez, az írásban a szerző amellett érvel, hogy nem lenne semmi értelme annak, ha önként feladná magát a Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

"Egy pillanatig se tétováznék, hogy feláldozzam magam a boszniai Szerb Köztársaságért, ha tudnám, hogy áldozatommal meg tudnám menteni" - áll a levélben, amelyet Belgrádból küldtek faxon több boszniai szerb sajtóorgánumnak. Egyelőre kérdéses a levél hitelessége, de köztudottan Belgrádban székel a Karadzic védelmére alakult nemzetközi bizottság, amely valami úton-módon kapcsolatot tart fenn a szökevénnyel.

A levél szerzője szerint elérkezett a sorsdöntő pillanat a bosznia Szerb Köztársaság számára. A hágai törvényszékkel való együttműködés csak ürügy azok számára, akik megakarják semmisíteni a köztársaságot és egységes boszniai államot akarnak létrehozni. A levélíró felszólítja a boszniai szerbeket, hogy bojkottálják a közös boszniai intézményeket, és folyamodjanak polgári engedetlenséghez, amíg folytatódik a daytoni egyezmény alkotmányellenes és önkényes megváltoztatása.