Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szokatlanul rövid volt a pápa miséje

MTI
2004.12.25. 09:12
A 84 éves, agg egyházfő péntek este megjelent dolgozószobája ablakában, s gyertyát gyújtott a békéért, a Szent Péter téren összesereglett zarándokok előtt. A vatikáni bazilika előtt már a múlt hét óta áll feldíszítve és kivilágítva a hatalmas ősfenyő, amely mellett szenteste a jászolt is megnyitották hivatalosan. Az ünnepi jelképek egészen január 6-ig, vízkeresztig maradnak a téren, ahol egyébként az ünnepeken megkülönböztetett figyelemmel ügyelnek a biztonságra.

A bazilika előtti téren most először jelentek meg a rendőrség elektromos, környezetbarát "golfautói", amelyek folyamatosan járőröznek a területen. Az éjféli misére belépővel érkező szerencséseknek is biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük.

Az egyházi szertartáson - amelynek elején a világ kontinenseit képviselő gyermekek érkeztek virágokkal - a Karol Wojtyla homíliájában a gyermek Jézus születésének jelentőségét emelte ki, jelenésének körülményeit és üzenetét a mai emberek számára, utalva arra, hogy a szenvedő emberiségnek szüksége van Isten fiára.

Üdvözleteiben az egyházfő külön kihangsúlyozta, hogy imádkozik a Szentföldért - ahol három nagy monoteista vallás találkozik egymással -, hogy az itt élők kölcsönös tisztelete alapján jöjjön el a felvirágzás és a békés egymás mellett élés korszaka.

Karol Wojtyla pápának - aki 1978. október 16-án foglalhatta el Szent Péter trónját - ez a 27. pápai karácsonya. Ünnepi homíliája ezúttal rendkívül szűkszavú volt, a legrövidebb pápasága történetében, hiszen az agg egyházfőnek nehezére esik a beszéd. A misén harminc bíboros is segédkezett.