Piroska
-2 °C
5 °C

Év végéig megszülethet a szudáni békeegyezmény

MTI
2004.12.25. 18:08
December 31-ig megszülethet, és akár már januárban aláírhatják a felek a 21 éve tartó szudáni polgárháború - az afrikai kontinens legrégibb konfliktusa - lezárásáról szóló békeegyezményt - közölték szombaton bennfentes források.

A kenyai kormány - amely a kartúmi kormány és a vele szembenálló gerillák képviselőit várja az aláírási szertartásra - reméli, hogy az egyezmény december 31-ig megszületik, és januárban a felek aláírhatják, mondta el a kenyai kormány egyik szóvivője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Nairobiban tartott kihelyezett ülésén november 19-én egyhangúlag határozatot fogadott el a szudáni belső megbékélésről. A határozat politikai és gazdasági segítséget ígért Kartúmnak a 21 éve tartó dél-szudáni polgárháborút lezáró békemegállapodás aláírása esetére, ennek végrehajtására pedig december 31-ig szóló határidőt tűztek ki. A szembenálló felek között szintén év végén jár le az átmeneti tűzszünet.

A szudáni kormány és a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg nevű lázadó csoport képviselői már 2003 szeptembere óta folytatnak tárgyalásokat az eddig legalább 1,5 millió halálos áldozatot követelő és több mint négymillió embert otthonának elhagyására kényszerítő harcok lezárásáról.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft