Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Belgrád áramot követel a koszovói szerbeknek

MTI
2004.12.26. 17:03
Belgrád felszólította vasárnap a koszovói ENSZ-missziót (UNMIK), hogy haladéktalanul állítsa vissza az áramszolgáltatást a többségben szerbek lakta koszovói falvakban. A kormány és a szerbiai villanygazdaság felajánlotta, hogy akár pénzben, akár áram pótlólagos szolgáltatásában segít a helyzet rendezésében. Az elnöki hivatal bejelentette, hogy donátorokat szerzett, akik két napon belül kiegyenlítik a szerb lakosok tartozását.

A Pristina mellett Caglavicában, Lapje Selóban és Preociban lassan 17-ik napja nincs villany, a koszovói villamosművek a felhalmozódott adósságra hivatkozva szüntette meg az áramszolgáltatást. A települési elöljárók arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet kicsúszhat az ellenőrzés alól, mert egyre kevésbé tudják kordában tartani a helyi lakosokat, akik azzal fenyegetőznek, hogy lezárják a Pristinát Szkopjéval összekötő főutat.

A szerb elnöki hivatal rámutat arra, hogy Koszovó lakosainak harminc százaléka se fizet számlát, ugyanakkor csak az etnikailag tiszta szerb falvak maradtak áram nélkül. Vladeta Jankovic miniszterelnöki tanácsadó szerint összesen tízezer koszovói szerbet érinti az áramszünet, s lassan elviselhetetlenné válik a helyzet.