Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Markó Béla átment a parlamenti vizsgán

MTI
2004.12.28. 14:06

Elsöprő többséggel tartották alkalmasnak Markó Bélát az új román kormány egyik államminiszteri (miniszterelnök-helyettesi) posztjára a román parlament egyesült kulturális, oktatási és külügyi bizottságainak tagjai a kedden lezajlott két órás meghallgatáson.

Az oktatási, művelődési és integrációs tárcák felügyeletére és tevékenységük koordinálására kiszemelt, gyakorlatilag miniszterelnök-helyettesi hatáskörrel rendelkező államminiszter-jelölt meghallgatása során Markó Béla hangoztatta: államminiszteri tevékenységében legfőbb feladatának tekinti az európai integrációt, mint Románia minden szempontból történő fellendítésének eszközét és módját.

Az etnikai autonómiával kapcsolatos kérdésekre válaszolva kifejtette: az RMDSZ elképzelése szerint az egész román társadalomban érvényesíteni kell az autonómiák rendszerét, az egyházak és az egyetemek autonómiáját, a kulturális és a közigazgatási autonómiát. Nem híve az etnikai autonómiának, nem híve egy olyan kis nemzetállam kialakításának, amelyből kizárnának bizonyos közösségeket. Végül Markó Béla síkra szállt a romániai nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvény megalkotásáért, a határon túli román kisebbségekre fordítható költségvetési ráfordítások növeléséért.