Piroska
-2 °C
5 °C

Juscsenko első útja Moszkvába vezet

MTI
2004.12.28. 14:31
Viktor Juscsenko győztes ukrán elnökjelölt megerősítette, hogy első külföldi útja Moszkvába vezet majd. A nyugati orientációjú Juscsenko közölte: azért szándékozik először is Moszkvába utazni, hogy megmagyarázza: meg kell változtatni az eddig az ukrán klánok által formált, meghamisított kapcsolatokat, új fejezetet kell nyitni, barátok módjára nyíltan egymás szemébe nézve.

Juscsenko felrótta Moszkvának, hogy egyetlen jelölt, jelesül ellenfele, Viktor Janukovics javára folytatott propagandát, súlyosan megsebezve ukránok millióit, és őszintén kimondta: hónapok kellenek az Oroszországhoz fűződő korábbi kapcsolatok helyreállításához. "Ha az ember Ukrajna érdekeit nézi, akkor egyszer s mindenkorra meg kell értenie: Oroszország a partnerünk" - fejtette ki a narancsszínű forradalom vezetője.

A területi választási bizottságok jegyzőkönyveinek 100 százalékos feldolgozottsága alapján Viktor Juscsenko, az ellenzék elnökjelöltje 7,8 százalékponttal megelőzte ellenfelét, Viktor Janukovics kormányfőt az elnökválasztás megismételt második fordulóján, vasárnap. A Központi Választási Bizottság (CVK) kedden közzétett adatai szerint Viktor Juscsenko a szavazatok 51,99 százalékát, míg Viktor Janukovics a szavazatok 44,19 százalékát kapta.