Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Másfél tonna háborús iratot adtak át a boszniai szerbek Hágának

MTI
2004.12.28. 14:50
A boszniai háború idején keletkezett másfél tonnányi katonai iratot adtak át a boszniai szerb államalakulat hatóságai a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). A boszniai szerb hatóságok többhónapos kutatást követően december közepén akadtak rá az 1992-95-ös háború idején keletkezett irathalmazra. Nem részletezték, hogy hol lelték fel a dokumentumokat, amelyek átadását a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék már régóta követelte.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője december közepén felmentett hivatalából kilenc boszniai szerb rendőri és közigazgatási vezetőt, mondván, hogy az NT által háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő személyek bújkálását segítették. Ashdown a boszniai szerb belügyi és védelmi tárcának a hágai vádlottak felkutatásában való elégtelen együttműködésére hivatkozva elrendelte a tárcák átalakítását is, sőt közölte, hogy jövőre megszüntetik a védelmi tárcát és közös boszniai irányítás alá kerülnek a belügyek is.

A boszniai szerb hatóságok a központi kormányzat erősítését célzó minden intézkedésben a saját államalakulatuk elleni támadást látnak, ezért az említett intézkedéseket is ellenségesen fogadták.