Géza
-11 °C
-4 °C

'Zöld utat' kér az aranybányához Verespatakon az RMGC

TransIndex
2004.12.29. 14:23
Beadta a verespataki bánya megnyitásához szükséges környezetvédelmi engedélykérelmet a kanadai Gabriel Resources Ltd. - olvasható a bányavállalat honlapján. A honlapon a cég, amely a beruházást lebonyolító Rosia Montană Gold Corporation SA 80%-át birtokolja, azt tudatja, hogy elkészítették a tervezett projektről szóló beszámolót.

A jelentés birtokában a hatóságok eldönthetik, hogy szükség van-e a környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére. Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a cég véglegesíti a már előkészített környezetvédelmi hatástanulmányt, amit "neves romániai, európai és nemzetközi környezetvédelmi tanácsadó cégek bevonásával készít el".

A cég a szöveg szerint figyelembe veszi Románia és az EU környezetvédelmi előírásait. A kanadai cég Verespatakon Európa legnagyobb felszíni nemesfémbányáját nyitná meg félmilliárd dolláros beruházással, több mint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelve ki. A külszíni fejtés területén 900 lakóház, Verespatak 2000 lakosa, kilenc temető és több római kori aranybánya régészeti lelőhelye található.