Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ügynökmúltja miatt felajánlotta lemondását a szejm elnöke

MTI
2004.12.29. 17:44
Felajánlotta lemondását szerdán Józef Oleksy, a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke, miután az átvilágítási bíróság a múlt héten megállapította, hogy a politikus az államszocializmus idején évekig a lengyel titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. A Baloldali Demokratikus Szövetség december 19-én választotta elnökévé Oleksyt.

Az egykori kormányfő attól tette függővé távozását a szejm elnöki posztjáról, hogy pártja január 5-ig, a szejm következő üléséig a többi parlamenti párt által is elfogadható utódot talál. A lengyel tömegtájékoztatás szerint Ryszard Kalisz belügyminiszter, Katarzyna Piekarska, az SLD alelnöke, vagy Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter követheti Oleksyt a parlament elnöki posztján.

Az 58 éves politikusról a múlt héten az illetékes lengyel bíróság megállapította, hogy 1970-78 között a lengyel katonai hírszerzés fizetett informátora volt. Oleksy változatlanul tagadja, hogy valaha is kémkedett volna. A bírósági verdikt szerint, mely ellen fellebbezés nyújtható be, Oleksy írásos jelentéseket készített, és azokért javadalmazásban részesült. Ha a határozat jogerőre emelkedik, Oleksy tíz évig nem tölthet be fontosabb közhivatalt.