Mátyás
-6 °C
1 °C

A lengyel külügyminisztert javasolta utódjául a szejm elnöke

MTI
2004.12.30. 20:35

Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminisztert javasolta utódjául csütörtökön Józef Oleksy, a lengyel parlament alsóházának (szejm) távozó elnöke. - Wlodzimierz Cimoszewiczet javasolom (az elnöki tisztségre)...az SLD (a lengyel kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség) aligha bírálható jelöltjét, az egyetlen személyt, akit az ellenzék is elfogad - mondta Oleksy, miután egyeztetett Aleksander Kwasniewski államfővel. Megjegyezte, hogy Cimoszewiczcsel még nem beszélt a javaslatról, de úgy gondolja, a jelenlegi külügyminiszternek nem lesz ellene kifogása.

Cimoszewicz szóvivőjén keresztül tudatta: hétfőig nem kommentálja a jelölést. Oleksy közlése szerint javaslata ügyében hétfőn és kedden lesznek konzultációk. Cimoszewicz a közelmúltban széles körű elismerést vívott ki magának az ukrajnai politikai válságban vállalt közvetítői szerepével, s tagja volt az Európai Unióval sikeres csatlakozási tárgyalásokat folytató lengyel küldöttségnek.

Oleksy azt követően ajánlotta fel lemondását szejmelnöki tisztségéről, hogy az átvilágítási bíróság a múlt héten úgy ítélt: a politikus az államszocializmus idején évekig a lengyel titkosszolgálat fizetett ügynöke volt.