Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Két al-Kaida-vezetőt lőttek le Szaúd-Arábiában

MTI
2004.12.31. 15:03

Rendőrök és feltételezett terroristák közötti két különböző tűzharcban meghalt két vezető al-Kaida-tag is, jelentette be pénteken a szaúdi belügyminisztérium.

A minisztériumi közlemény szerint az egy, illetve két nappal korábbi összecsapásokban lelőtték az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet két vezetőjét. Egyikük a jemeni születésű Ibrahim Ahmed ar-Rimi. Ő volt az al-Kaida Perzsa-öböl menti első embere, és közvetített a hálózat feje, Oszama bin Laden, valamint annak szaúdi szervezete között. A másikat, a szaúdi Szultán al-Oteibit az al-Kaida szaúdi fejeként tartották számon, egyben a hazájában a 26 legkeresettebb terroristáról készített hatósági lista élén állt.

Az összecsapások a rijádi belügyminisztérium elleni merénylet előtti napon, illetve az elkövetők utáni másnapi hajsza közben történtek. A két razziában összesen tíz szélsőséges fegyveres halt meg, többet pedig foglyul ejtettek a biztonsági erők.

A szaúdi királyságot 2003 májusa óta iszlám szélsőséges erőszakcselekmények hulláma sújtja, mely mintegy 170 áldozatot szedett, köztük nyugati állampolgárokat is.